Toekomstidee voor Europa

Mij werd gevraagd om een ‘toekomstidee voor Europa‘. Ik heb snel even wat getypt, losjes gebaseerd op blogs en petities die ik ben begonnen.

Het Europese Parlement kiest de leden van de commissie uit kandidaten die Europese burgers hebben voorgedragen op grond van de vacatures die het parlement heeft opgesteld. Als een ruime meerderheid dat wil wordt er een commissaris vervangen door een nieuwe.

De Raad vergadert in het openbaar en stuurt de Commissie indirect aan, met periodieke richtinggevende documenten.

Voor de noodzakelijke coƶrdinatie heeft elke lidstaat een eigen departement en minister Europese Zaken.

De hele balkan is lid van de EU. Met Turkije zijn afspraken en het is kandidaat-lid, totdat het voldoet aan de strengste eisen.

Verder is de EU toonaangevend op allerlei terreinen dankzij fundamentele praktische maatregelen die de EU-economie veranderden en daarmee de wereld:

  • er zit statiegeld op alle verpakkingen en non-food producten, waardoor producenten in de EU en erbuiten gedwongen producten en processen circulair maken
  • de handel in aandacht wordt zwaar belast en op allerlei manieren gereguleerd ten gunste van lokale journalisten, publicaties en zoek/hosting/communicatiediensten en ten koste van Amerikaanse giganten zoals Facebook en Google. Men betaalt via met geld aan provider/belasting/telecom/uitgever en dergelijke en niet met aandacht.
  • elk schip dat in een Europese haven aanmeert steekt de stekker in het stopcontact aan de wal, ook omdat meer schepen hybride zijn.
  • vliegverkeer wordt met BTW, accijnzen en extra taksen belast en is daardoor beperkt tot een kleine (zakelijke) doelgroep, het meeste reizen gaat via het spoor dat allerlei belastingvoordelen kent.
  • de groei van het toerisme is afgenomen door het pariteitsprincipe, elke toerist moet uitgenodigd worden door een lokale inwoner op de bestemming.
  • immigranten die hun land ontvluchten nemen het vliegtuig en krijgen bij aankomst, nog voor de douane een burgernummer, bankrekening en beperkte rechten. Als het land van vertrek veilig is dan daar de beslissing of verdere vragen afwachten.
  • de Klimaatafspraken van Parijs zijn gehaald en er zijn technologische doorbraken die de planeet kunnen redden.