Als volksvertegenwoordiger

Ooit had ik de intentie om gekozen te worden als volksvertegenwoordiger. In 2003 heb ik zelfs eens een heel verkiezingsprogramma geschreven, nog steeds behoorlijk actueel.

Ik was in 2009 kandidaat voor het Europese Parlement en kreeg 666 stemmen via de Newropeans-lijst. In 2010 probeerde ik via D66 kandidaat te worden voor de Tweede Kamer. In 2012 was ik kandidaat 32 voor D66 Amsterdam. Mijn belangrijkste missie was om de bestuurders met vacatures uit de maatschappij te halen, niet uit de partij. D66 was de aangewezen partij om dat bij te proberen. Ze mochten de coalitie vormen en zouden er gezien de eigen geschiedenis het meest voor open staan. Maar nee: “Ja, leuk idee. Maar probeer het eerst in een kleine gemeente ergens. Niet nu we de macht van de PvdA over gaan nemen.” Bij de Piratenpartij en Forum voor Democratie is het idee wel overgenomen. Ik blijf ervoor lobbyen.

Een volksvertegenwoordiger wil ik niet meer worden. Om echt inhoudelijk goede veranderingen door te voeren is het veel zinniger om voor een onderwerp te lobbyen als burger. Dit is nu doorgaans nog vrijwilligerswerk, maar met donaties zou je in theorie je beroep er van kunnen maken. Dat is een nieuwe optie op petities.nl sinds 2016. De crowdfunded-lobbyist. Niet voor mezelf overigens, ik heb mijn handen vol aan Petities.nl.