Derde geworden buiten de advieslijst

Vandaag is bekend geworden (pdf) hoe de D66-leden hebben gestemd over de volgorde van de kandidaten op het stembiljet op 12 september. Ik ben derde geworden van de afvallers! Na onder andere Jeroen Mirck.

Bedenk daarbij dat ik binnen D66 nog geen functies heb gehad (ik heb mijn handen vol aan petities.nl immers). Dus louter op basis van mijn tekstjes en mijn presentaties tijdens vier ledenbijeenkomsten de afgelopen weken heb ik dat resultaat behaald lijkt het. Misschien heeft het geholpen dat ik toevallig deze week ook bij Nieuwsuur te zien was. Iedereen die op mij heeft gestemd dank ik zeer.

In de top-50 kan ik geen enkele verschuiving zien behalve dat Pia Dijkstra de plaats van Magda Berndsen heeft ingenomen en zij dus één gezakt is. Zou dat zijn omdat ze bekend is als nieuwslezeres of omdat ze zo waardering krijgt voor wat ze met de zorg-portefeuille heeft gedaan haar afgelopen termijn?

Eelco Keij moet het dus van voorkeurstemmen hebben als D66 minder dan 25 zetels haalt. Binnen D66 vaker vertoond, maar benieuwd hoe dat in zijn geval moet. Eerst moeten alle stemgerechtigden in het buitenland zorgen dat ze kunnen stemmen. Ga er maar aan staan.

Duidelijk is dat het overgrote deel van de leden het stemadvies heeft gevolgd, zoals ik eerder al voorspelde. De top-50 heeft verreweg de meeste stemmen gekregen. Na kandidaat 50 halveert het aantal punten plots en zijn er verhoudingsgewijs weinig stemmen verdeeld over de rest.

Ik heb het even in een grafiek gezet. In de eerste alle 125 kandidaten met hoeveel punten ze van stemmers hebben gekregen. Men moest minimaal 10 kandidaten in een bepaalde volgorde plaatsen namelijk.

De tweede grafiek kijkt alleen naar de staart, na de eerste 50.

Als ik de puntentelling goed inschat dan is er ongeveer 4000 keer op de eerste kandidaat gestemd en 4 keer op de laatste. Dus er is zo’n 60 keer op mij gestemd kennelijk. Bij de Europese verkiezingen in 2009 had ik er 666. Maar dat waren wel nationale verkiezingen en men moest op 1 persoon stemmen.

Mijn volgende actie is achterhalen wat ik precies moet doen om op de advieslijst te komen.