Als expert

Democratie en internet zijn mijn thema’s.

Daar doceerde ik over aan de UvA tussen 2004 en 2016 (ik ben in 2001 afgestudeerd bij communicatiewetenschap op ‘De Digitale Stad’, met een propedeuse in politicologie).

Als expert vertel ik op basis van mijn onderzoek en mijn ervaringen als oprichter en eindredacteur van de website petities.nl, de grootste politieke website van Nederland met miljoenen bezoekers per maand.

Journalisten bellen mij met name over petities, burgerinitiatieven, burgerparticipatie, referenda, directe democratie, sociale media platformen en politiek en dergelijke onderwerpen.

Het doel van petities.nl is dat ondertekenaars per e-mail een genuanceerd antwoord krijgen van de volksvertegenwoordigers. Liefst ook af en toe een genuanceerd ‘nee, helaas’.

Behalve over een goede ‘interface met de politiek’ heb ik ook herhaaldelijk gepleit voor dualisme in de Tweede Kamer en de gemeente (dat hoort daarbij). In 2007,  in 2012 heel kort met een brief. En ooit met een special op NRC Opinieblog of in 2021 samen met Stefan de Vries in Het Parool. Maar de bestuurdersparijen kunnen dit (nog) niet, helaas.

Over deze onderwerpen kun je me altijd bellen of mailen. Als journalist heb je mijn nummer al of kan je die makkelijk vinden. Mailen kan altijd op reinder@rustema.nl.

Rustema als talking head op tv

Met 11 jaar ervaring als docent aan de Universiteit van Amsterdam kan je me ook altijd voor een groep nieuwsgierigen zetten.

Bij deze verklaar ik altijd aan de Balkenendenorm te zullen voldoen in elke functie.

Geef een reactie